25 Latest Articles Nieuwsoverzicht  |  Archief  |  Zoeken


BTW-aangifte en privé auto

Door ZZPedia op 12 januari 2018

Het is weer de tijd van de BTW-aangifte

Doe je je aangifte Omzetbelasting (BTW) per kwartaal? Dan moet je die uiterlijk 31 januari indienen én betalen. De aanslag OB is een aangifte-aanslag, wat wil zeggen dat je niet op een beschikking moet wachten. Dit in tegenstelling tot de aanslag Inkomstenbelasting (IB) die een beschikking-aanslag is en die je betaalt nadat de belastingsdienst de hoogte ervan heeft vastgesteld.

Wanneer je OB-aangifte per jaar doet heb je meestal tot 30 april om in te dienen en betalen. Wanneer je aangifte gedaan moet hebben, en welk betalingskenmerk je moet gebruiken, kun je vinden op het overzicht dat je aan het begin van het jaar van de belastingdienst hebt gekregen en op jouw beveiligde deel van de belastingdienst site.

Voor je je aangifte in kunt vullen moet je al je kosten (ontvangen rekeningen en bonnen) en opbrengsten (uitgeschreven facturen) van het afgelopen kwartaal of jaar in beeld hebben. Van kosten die je maakt ten behoeve van BTW-belaste diensten/goederen (ook eventuele 0% diensten) trek je de voorbelasting (betaalde BTW) af van de over je omzet af te dragen BTW.

Let op: voorbelasting van kosten die gemaakt worden t.b.v. van BTW-vrijgestelde diensten mogen niet verrekend worden. Deze betaalde BTW geldt als van de winst aftrekbare kosten (je boekt dus het volledige bedrag incl. BTW als BTW-onbelaste uitgave).

Mocht een eerdere OB-aangifte niet helemaal juist geweest zijn, en het te betalen of te ontvangen bedrag is maximaal € 1.000 dan mag je de correcties in de nieuwe aangifte verwerken. Is het totaalbedrag hoger dan moet een aparte zgn. suppletie-aangifte gedaan worden.

Wanneer je te betalen BTW-saldo over een heel jaar minder dan € 1.883 bedraagt, doe dan een beroep op de kleine ondernemers regeling (KOR). Wanneer het saldo € 1.346 of minder bedraagt dan hoeft je de BTW niet af te dragen. Tussen € 1.346 en € 1.883 hoeft je een deel niet te betalen. De vermindering van het te betalen bedrag bedraagt dan 2,5 x (€ 1.883 - saldo).
Het (deel van het) saldo dat je niet hoeft te betalen telt wel op bij je winst (en dus bij je belastbaar inkomen voor de IB-aangifte).

Kom ik in aanmerking? Kijk of u voldoet aan de 4 voorwaarden bij Kom ik in aanmerking?

Zakelijk gebruik privé auto

Maak je met je privé auto kilometers voor je onderneming dan mag je voor het deel dat je de auto zakelijk gebruikt de BTW over alle voor de auto gemaakte kosten, brandstof, onderhoud en eventuele reparaties, terugvragen. Om niet heel veel bonnetjes van brandstofkosten te hoeven bewaren en verwerken kun je overwegen een tankkaart voor ondernemers aan te schaffen (bv. de MKB Brandstof pas), zodat je automatisch iedere maand een factuur hierover krijgt.

Voor het te gebruiken percentage terug te vragen BTW deel je het aantal zakelijke op het totaal aantal gereden kilometers. Je kunt hiervoor een registratie van alle ritten, zakelijk en privé, gedurende het jaar bijhouden, maar als je de kilometerstand aan het begin en eind van het jaar weet kun je het al uitrekenen. Het aantal zakelijke kilometers is immers het aantal waarvoor je 19 cent per kilometer als kosten in je administratie opgenomen hebt.

Let op: wanneer je reiskosten op je facturen in rekening brengt aan je klant, dan ben je hierover hetzelfde BTW-percentage verschuldigd als voor de geleverde dienst geldt. Lever je bv. als zelfstandige in de zorg BTW-vrijgestelde diensten dan hoeft je dus geen BTW te rekenen over de gefactureerde reiskosten. Lever je echter diensten die met 21% belast zijn, zoals training en coaching, dan geldt dit percentage ook voor de reiskosten. Wil je bv. 19 cent per kilometer overhouden dan zul je dus 23 cent per kilometer moeten factureren (incl. BTW).
Overigens ben je helemaal vrij in hoeveel reiskosten je je klant berekent, dat is een afspraak tussen jou en je klant. Zolang je maar het juiste BTW-tarief hanteert heeft de fiscus daar geen probleem mee.

Kom je er zelf niet helemaal uit? Neem contact op met één van onze Partners voor een goed en betrouwbaar advies.

 

 

 

Geplaatst in: Boekhouding

Ga naar nieuwsoverzicht

Reacties:

Wees de eerste die een reactie plaatst!

Plaats reactie

Only registered users may post comments.